Chiar si cei mai mari specialisti ai rasei recunosc ca istoria Bichonului Frise, asa cum o putem citi in diverse lucrari, este, in cel mai bun caz, un amestec de bune intentii, date reale, fictiune, deductii si povesti.
Datele clare sunt foarte putine si majoritatea informatiilor de care dispunem nu au fost inca verificate in profunzime. Totusi, specialistii au cazut de acord ca asemenea catei mici, blanosi, deseori albi existau chiar inainte de Hristos. Despre originile si evolutia lor s-au avansat mai multe teorii. Unii istorici spun ca acest tip de caine este stramosul direct ai Maltezului si descinde dintr-un caine de tip Spitz, raspandit in bazinul mediteranean.
Pe de alta parte un specialist european sustine ca populatiile din sudul Europei aveau niste caini mici rezultati dintr-un amestec de Spaniel miniatural, Poodle si Caine de Cayenne. El considera ca din aceste rase a rezultat Barbichonul, numit mai tarziu Bichon, plasandu-i originea in Italia.
Principalul motiv pentru care este extrem de greu sa identificam originile diferitelor rase de acest gen este faptul ca acesti "catei mici, blanosi, deseori albi" nu aveau o alta "indatorire" decat cea de a fi caini de companie, iubiti de intreaga familie.
Cum populatiile calatoreau destul de frecvent, migrand de la o zona la alta, si stramosii cateilor "de casa" erau raspanditi pe o arie foarte larga, singurul criteriu urmarit la imperechere era pastrarea taliei reduse a exemplarelor. Asa a rezultat marea diversitate a actualelor rase de companie.
De cateva sute de ani, observam ca mai multe tipuri purtau denumirea generica de Bichon:
- Cainele de Tenerife (Bichon Frise)
- Cainele de Bologna (Bichon Bolognez)
- Cainele de Malta (Bichon Maltez)
Mai aprope de timpurile noasre, o publicatie pariziana din anii 1930 mentioneaza existenta a patru categorii de Bichoni: Maltezul, Bolognezul, Havanezul si Bichonul de Tenerife (Frise).
Web design by DowMedia