In perioada interbelica, francezii si belgienii si-au indreptat atentia catre Bichonul de Tenerife.
Primul Standard oficial al rasei a fost adoptat in 15 martie 1933 si a fost redactat de doamna Bouctovagniez, presedinta Toy Clubului Francez, in colaborare cu Asociatia Prietenii Raselor Belgiene.
Desi pare ilar, stabilirea numelui rasei a fost mult timp o problema care a starnit mari dispute. Standardul fusese depus la FCI pentru a se obtine recunoasterea internationala, dar crescatorii inca nu se pusesera de acord asupra denumirii oficiale.
Situatia friza absurdul si se povesteste ca, in cursul unei sedinte, doamna Nizet de Leemans, pe atunci presedinta a Comisiei de Standarde din cadrul FCI, si-a intrebat exasperata colegii:
"Pentru Dumnezeu, mai spuneti o data cum arata, care sunt principalele caracteristici!".
I s-a raspuns ca este vorba despre un catel mic, cu blana infoiata si pufoasa (poil frise). Atunci doamna de Leemans a spus:
"Ei bine, chiar asa se va numi rasa - Caine Mic cu Blana Infoiata!".
Si asa i-a ramas numele: Bichon a Poil Frise.
UTILIZARE: Caine de companie.
CLASIFICARE F.C.I.:
Grupa 9: Caini de companie si agrement.
Sectiunea 1: Bichoni si rase inrudite.
ASPECT GENERAL: Un catelus vesel si jucaus, cu mers vioi, bot de lungime medie, par lung si foarte larg ondulat, foarte asemanator cu cel al caprelor de Mongolia. Pozitia capului este ridicata si mandra, ochii negri, vii si expresivi
CAP: In armonie cu corpul.
REGIUNEA CRANIANA:
Craniul: Mai curand turtit la pipait, desi blana il face sa para rotund. Craniul este mai lung decat botul.
Stop: Putin pronuntat.
REGIUNEA FACIALA :
NAS: Nasul este rotund, negru, cu granulozitate fina si lucios.
BOT: Botul nu trebuie sa fie teapan sau greoi, dar nici alungit si flasc. Adancitura dintre arcurile supraciliare abia vizibila.
BUZE: Buzele sunt fine, mai curand uscate, mai putin insa decat la Schipperke, coborand doar cat este necesar sa acopere buza inferioara, dar niciodata grele sau atarnand; de regula sunt pigmentate in negru pana la coltul botului; buza inferioara nu trebuie sa fie grea sau vizibila, sau lipsita de fermitate, si nu trebuie sa permita expunerea mucoasei atunci cand gura este inchisa.
Falcile/Dintii: Muscatura normala, adica incisivii falcii inferioare sunt plasati imediat contra si in spatele dintilor falcii superioare.
Obrajii: Turtiti si nu foarte musculosi.
Ochii: Ochi negri, pe cat posibil cu pleoape negre, cu forma mai curand rotunda si nu migdalati ; nu sunt plasati oblic, sunt vii, nu prea mari, fara nici o urma de alb. Nu mari sau proeminenti ca la Griffonul de Bruxelles sau la Pekinez; orbitele nu trebuie sa fie proeminente. Globul ocular nu trebuie sa iasa prea mult in afara
Urechi: Lasate, bine acoperite de par ondulat foarte fin, ridicate mai curand inainte atunci cand cainele este atent, dar in asa fel incat extremitatea din fata atinge craniul fara ca urechile sa fie dispuse oblic ; lungimea cartilagiului nu trebuie sa ajunga la nas, ca la Pudeli, ci sa fie de lungime egala cu jumatate din cea a botului. Urechile nu sunt la fel de largi ca la Pudeli, si mai fine ca la acestia.
GAT: Spatele gatului are par destul de lung, purtat ridicat. Rotunjit si fin langa craniu, se largeste treptat pentru a se uni armonios cu soldurile. Lungimea sa este aproximativ o treime din cea a corpului (proportie de 11 cm la 33 cm pentru un caine de 27 cm inaltime).
CORP:
Spatele: Larg si musculos, usor arcuit.
Crupa: Usor rotunjita.
Piept: Bine dezvoltat; sternul este pronuntat; coastele false rotunjite, fara a se termina brusc, pieptul avand o adancime orizontala destul de mare.
Coastele (partile laterale): Bine legate de stomac, cu piele fina, fara a fi lasata, asemanatoare cu a unui whippet.
COADA: Coada este asezata un pic mai in josul liniei spatelui decat la Pudel. In mod obisnuit coada este purtata ridicata si gratios curbata in planul coloanei vertebrale, fara a fi rolata; coada nu este taiata si nu trebuie sa atinga spatele cainelui.
MEMBRELE
MEMBRELE ANTERIOARE: Vazute din fata, sunt drepte si perpendiculare, cu oase fine.
Umeri: Umerii sunt usor oblici, fara a fi proeminenti si dand impresia ca sunt de aceeasi lungime cu partea de sus a membrelor superioare, circa 10 cm.
Parte superioara: nu este indepartata de corp.
Articulatiile: nu sunt proeminente.
Pinteni: Scurti si drepti vazuti din fata; foarte usor oblici vazuti din profil.
MEMBRELE POSTERIOARE: Bazinul este larg.
Partea anterioara a coapsei: Mare si musculoasa; oblica.
Partea mijlocie a coapsei: in comparatie cu a Pudelului, articulatia este mai angulara.
LABE: Nervoase. Unghii de preferinta negre; oricum, un ideal dificil de obtinut.
PIELE: Pigmentatia de sub blana alba este de preferat inchisa la culoare ; organele genitale sunt pigmentate fie negru, albastriu sau bej.
BLANA
PAR: Fin, matasos , cu carlionti foarte largi ce arata ca la caprele de Mongolia, fara a fi aplatizati sau in forma de funie, cu lungime de 7 pana la 10 cm.
INTRETINERE:Cainele trebuie prezentat cu picioarele si botul usor degajate.
CULOARE: Alb pur.
DIMENSIUNI: Inaltimea la greaban nu trebuie sa depaseasca 30 cm, dimensiunile mai mici fiind de preferat.
DEFECTE :
Orice indepartare de la caracteristicile susmentionate trebuie considerata un defect si seriozitatea cu care trebuie privit defectul depinde de gradul de neconcordanta.
? Prognatism usor, superior sau anterior.
? Blana plata, ondulata, cu aspect de funie sau prea scurta.
? Pigmentatie ce se extinde la blana si formeaza pete ruginii (rosii).
DEFECTE ELIMINATORII:
? Nas roz.
? Buze de culoarea pielii.
? Prognatism (inferior sau superior) atat de dezvoltat incat incisivii nu se ating.
? Ochi de culoare deschisa.
? Coada rulata sau in forma de spirala.
? Pete negre pe blana.
N.B.: Masculii trebuie sa aiba doua testicule cu aspect normal complet coborate din scrot.
Web design by DowMedia